Dag 83: woensdag 14 mei 2014: Vissen!

De ochtenddienst wordt bijgewoond door 4 buitenlanders en 3 Japanners. Zou het grote aantal buitenlanders in Kōya-san de reden zijn dat er alleen soetrarecitaties door de priesters of monniken plaatsvinden; geen preek door de priester, geen hartsoetra door de aanwezigen, omdat de meeste aanwezigen er toch niet veel van zullen begrijpen?

Mels heeft al een aantal dagen last van een hoge bloeddruk. Hij verbaast zich erover – ‘Na de vorige tochten was ik altijd zo ontspannen!’ -, maar ik niet: KLEI komt in bijna elk gesprek om de hoek piepen…
Met een van buitenlanders uitpuilende bus en cable car komen we onderaan de berg en dezelfde golf aan buitenlanders stroomt de trein in. De zon laat zich niet tegenhouden door de lichte sluierbewolking. Het is al snel warm. De imposante bergen rond Kōya-san zijn in voorjaarstooi. Tussen het donkere loof van coniferen en naaldbomen en het ziekelijke geel van de erg dor uitziende bamboebossen is er massaal het bleekgroen, haast groenwit van de jonge bladeren van de sudajii.

In Osaka Namba station lost de vloedgolf aan buitenlanders op in het grotestadsleven. We zijn lange tijd op zoek naar cappuccino, tot we buiten het station een Starbucks vinden. Na de lunch nemen we de Kintetsu trein naar Nagoya, waar we een paar dagen met Hide-san zullen sightseeën. Stedelijke betonwoestijnen wisselen af met eindeloze vlaktes vol sawa’s. Na enig zoeken vinden Hide-san en wij elkaar op het station van Nagoya en na nog langer zoeken vinden we met 3-en ook zijn auto terug. Hij brengt ons naar Oze, waar we gedrieën zullen overnachten. De bewolking is inmiddels steeds meer dichtgetrokken. Het hotel blijkt aan de fraaie Nagara rivier te liggen. En na een vroege en zeer overvloedige maaltijd in een privézaaltje van het hotel, gaan we… vissen!

Het vissen met aalscholvers op rivierforel gebeurt al 1300 jaar in Japan. Onze visser is de 19e generatie. Zijn shirt en hoofddoek zijn vuurbestendig, want de vissen worden in het donker met een slingerende vuurkorf aan het schrikken gemaakt zodat de aalscholvers ze makkelijker kunnen vangen; zijn rieten rokje is waterproof en hij draagt halve rieten slippers op de stenige bodem van de ondiepe Nagara rivier. We hebben geluk: geen wind en geen regen. Enkele met lampionnen verlichte, overdekte platbodems liggen voor ons hotel in de rivier te wachten. We delen een boot met een clubje jolige 70-jarige docenten. We zitten op de bodem van de schuit; de schoenen netjes op een rij voorin het schip…
De visser vertelt dat de aard van de rivier is veranderd: Toen de overheid na WOII de Japanse bergen massaal liet beplanten met sugi, bestemd voor de woningbouw, hielden deze minder goed dan het oorspronkelijke loofbos het regenwater vast, waardoor de enorme watermassa’s in het regenseizoen de grote rivierkeien meenamen en alleen de kleinere stenen overbleven en daardoor is de variatie aan vissen sterk afgenomen. De aalscholvers kunnen de rivierforel niet makkelijk vangen, omdat de vissen te vlug zijn. Daarom wordt er in het donker gevist met vuurkorven waarmee de vissen worden verrast. Er wordt niet gewerkt met de aalscholvers die hier van nature voorkomen, maar met de grotere zeeaalscholvers die meer vissen kunnen herbergen. De kelen van de aalscholvers zijn met een touwtje dichtgesnoerd, zodat ze alleen kleine vissen kunnen inslikken; de grotere blijven in de keel steken, waar de visser ze later uithaalt.
Het is een sensationeel gezicht: de slingerende vuurkorf op de voortrazende smalle boot, de groep aalscholvers aan touwtjes, die voortdurend onder water duiken om vis te hangen… Surrealistisch haast.

Nadat we in het hotel zijn teruggekeerd, zitten we een tijdje bij elkaar op Hides kamer. Hide heeft een werkkoffertje bij zich: een laptop om foto’s over te nemen om te sturen naar gulle osettai-gevers (aardig!), een Japans voorjaarsplantenboek (geweldig!!!) en… oude kaarten van Nederland! Hij weet feilloos de vinger op de zere Hollandse plek te leggen: ‘Jullie hebben 1 ‘berg’ van 321 m hoog!!!’

Overnachting: Sekikanko hotel, Oze (Seki City) (kamer 10 tatami groot, tokonoma/kastenwand, tafeltje, tv, kluis, hal, badkamer/wc, kamer en suite met bureau/stoel, koelkast, tafeltje/bankje/2 stoeltjes, uitzicht op fraaie Nagara rivier, wifi in lobby, avondeten uitstekend en overvloedig, ontbijt uitstekend)

20140610-193145-70305547.jpg

20140610-193329-70409603.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *