Dag 52: zondag 13 april 2014: De zondagse wandeling

Vlak voor ons vertrek komt Mels tot de ontdekking dat we vandaag geen 23,7 km hoeven te lopen, maar 13 km. Rekenfoutje. Dat komt goed uit, want het regent pijpenstelen. Bovendien ben ik nog erg moe van gisteren. Bij nog wat verder rekenen komt Mels toch nog uit op 16-17 km. Evengoed blijven nog even wat hangen, profiterend van de onbeveiligde wifi die we heel af en toe op kunnen vangen.
Even na 9 uur begeven we ons in de regen. Via wat straatjes bereiken we weer de doorgaande weg; ook vandaag lopen we weer naar het noordnoordoosten. De bergen rondom staan zwaar te dampen. We komen langs de rest hut die door ons als mooiste ter wereld was uitgeroepen: gebouwd rondom een boom en met allerlei tierlantijntjes. Maar hij is niet meer. De boom is omgezaagd en nu staat er een modern houten hutje met allerlei moderne gemakken. Wel zo praktisch, maar toch jammer…
Na 3 kilometer langzaam stijgen, komen we bij een ca. 1 km lange tunnel zonder stoep, maar wel met voldoende ruimte naast de rijbanen om te lopen. We hadden hier ook een pasje kunnen nemen, maar we weten uit ervaring dat dat te hachelijk is met regen. Er is gelukkig ook weinig verkeer en zonder problemen bereiken we al gauw het andere einde van de tunnel. Anderhalf kilometer daarna is er een soort michi no eki met een uiterst charmant restaurant omgeven door een fleurige tuin vol bloemen. We nemen een 2e ontbijtje – hotto keki setto – en blijven er anderhalf uur plakken. Als ik bij ons vertrek onze staffen pak die ik maar even in de tuin had geparkeerd, komt de restaurantmedewerkster op mij af en geeft me het volledige bedrag van ons eten en drinken terug. Osettai! Met excuses: ze hadden niet geweten dat we henro’s waren, omdat we met regen onze witte henrojasjes niet dragen, en ze evenmin onze staffen hadden gezien. Buiten blijkt het nóg harder te zijn gaan regenen.

Na de lange pauze is mijn vermoeidheid grotendeels verdwenen en loop ik een stuk soepeler. Maar nu zit Mels in de problemen: stijve knieën en duizelig – suikertekort of een te lage bloeddruk? Na 3 km en 3 korte tunnels leggen we daarom maar aan bij het volgende michi no eki-achtige centrum: lunch met katsuo tataki! Buiten vliegen zwaluwen naarstig heen en weer, op zoek naar voedsel voor hun jongen. Zal niet meevallen met dit weer. We blijven anderhalf uur kijken. Mels is daarna weer in orde.
We zijn inmiddels weer aan de kust gekomen met mooie, wufte eilandjes voor de kust, berghellingen vol ‘zakjesbomen’ – citrusgaarden met geelwit gekleurde zakjes rond de vruchten – en een laagvlakte vol blank staande sawa’s, kassenteelt en industrie. Kort na de lunchpauze is er een lange brug en dan komen we in het stedelijk gebied van Susaki City. Op een heuveltje steekt bangai 5 boven de omringende huizen uit. Het worden hele natte rituelen. Dan sukkelen we alle trappen weer af en vinden in een volgend zijstraatje het stempelkantoor. Daarna is het nog een kilometer of 3, over een klein huchtje, en dan komen we al aan bij onze overnachtingsplaats, waar we worden ontvangen met plastic zakken, handdoeken en kranten. Even opdrogen… Maar na de ofuro moeten we er toch weer op uit: de ryokan serveert geen avondeten op zondagavond. Helemaal niet erg: er is een sushi-tent op 100 m afstand en een… kaiten sushi op 200 m. En zo zitten we voor de 3e x op een dag met onze neuzen in een menukaart. Geen shinkansen, maar wel lekker. De knakworst-sushi, ham en frieten negeren we.

We hebben vandaag bijna 3 uur besteed aan lopen en minstens evenveel tijd aan pauzes… Een zondagse wandeling…

Geplande afstand: 23,7 km, of nee, 13,1 km, of nee, toch 16-17 km, totale stijging 0 m, totale daling 0 m
Werkelijke afstand: 14,1 km, totale stijging 481 m, totale daling 468 m
Cumulatief afgelegde afstand: 966,8 km
Vertrek-/aankomsttijd: 9.13 – ca. 16.00 uur
Looptijd: 2.50 uur
Gemiddelde snelheid: 5,0 km/u
Bezochte tempels: bangai 5
Blaren: 0
Overnachting: ryokan Ichifuku in Susaki City, hoogte ca. 17 m (kamer 6 tatami groot, tafeltje, tv, tokonoma/kastenwand, halletje met wasmeubel, wifi, geen avondeten op zondag, ontbijt goed)

20140413-205925.jpg

1 reactie op “Dag 52: zondag 13 april 2014: De zondagse wandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *