Dag 80: zondag 11 mei 2014: Afscheid van Shikoko

Ontbijt, cappuccino bij Starbucks, camera afgeven bij de koban – de buurtpolitiepost – en dan staat David Moreton er met zijn 5 jaar oude zoontje Yuma en zijn enorme auto om ons naar de bootterminal te brengen. We hadden eigenlijk gezamenlijk uit eten willen gaan gisteravond, maar door ons gebrek aan communicatiemogelijkheden is dat misgelopen. Om elkaar nog even te zien en met elkaar te praten, rijdt David ons naar de terminal, waar we nog een uurtje hebben om even te kletsen. David zit nog onder de butsen van het kruipen door de spleet bij bekkaku 3 op 1 mei, zo vertelt hij. We praten ook over de problemen die ontstaan zijn rond de Koreaanse vrouw die Koreaanstalige aanwijzingen op de henro michi had aangebracht. En Davids ongewilde betrokkenheid daarbij: de media beschouwen hem – als auteur van het Engelstalige routeboekje en vanwege zijn betrokkenheid bij de henro michi – als aanspreekpunt als het gaat om buitenlandse henro’s. Net als buitenlandse henro’s hem blijkbaar steeds vaker zien als hulppost in geval van nood…
En dan is er het afscheid van Shikoku. Zo’n 2 uur later komen we aan in Wakayama op Honshu, waar we voor het moment afscheid nemen van Hide-san. We zullen hem later in Nagoya gaan opzoeken, maar eerst zullen Mels en ik Kōya-san bezoeken, samen met Asaka. We nemen de trein naar Kudoyama, waar onze overnachtingsplaats zich bevindt. De ryokan-eigenaar staat bij het station al op ons te wachten en even later komt ook Asaka aan. De man brengt ons naar het net geopende informatiecentrum over Kōya-san en de pelgrimswegen ernaartoe, die sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst staan. Later brengt hij ons naar de onsen, waar we na het bad ook eten. Bij terugkomst in de ryokan is er een verrassing: we krijgen de foto cadeau die 2 jaar geleden van ons 3-en is genomen tijdens ons vorige bezoek.
En dan is morgen echt de laatste loopdag!

Overnachting: ryokan Nakagawa, Kudoyama, hoogte 13 m (1 kamer 8 tatami groot met tokonoma, 1 tafeltje; 1 gemeenschappelijke zitkamer 8 tatami groot met tokonoma, 1 tafeltje met 4 grondstoeltjes, tv met dvd-speler, binnenveranda met 2 stoeltjes en tafeltje, geen avondeten, geen ontbijt)

20140520-201043.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *