Dag 36: vrijdag 28 maart 2014: Vliegeren!

Uchiko is in de 18e en 19e eeuw groot geworden door de productie van was en er zijn nog steeds mooie oude koopmanshuizen te vinden. We hebben er al verschillende keren een halve of hele dag doorgebracht, het kabuki-theater bezocht, evenals het wasmuseum en verschillende koopmanshuizen. Een heerlijk stadje om weer eens een vrije dag te nemen en onze stramme botten te laten rusten. We slenteren wat door de oude straatjes – het mooiste straatje zonder de gebruikelijke kluwens elektriciteits- en telefoonkabels, dus dat kan ook! – en leggen aan bij een fraai restaurant, waar we 2 jaar geleden ook al eens waren. Het blijkt inmiddels te zijn overgenomen door een gezellig Duits-Japans koppel. Sauerkraut mit bratwurst op zijn Japans. Met voor Mels een Keiler Weizen. Bij ons vertrek worden we hartelijk uitgezwaaid.
Daarna bezoeken we het vliegermuseum, een erg leuk en ook wat onoverzichtelijk museum, maar dat kan wellicht ook niet anders: de grootste vlieger is een Chinese draak die met zijn wel 100 meter lange staart enkele malen zigzagt door de grote zaal en ook door alle gangen hangt. Er zijn ook enorme vierkante vliegers. Niet uitgestald, maar wel in de lucht te zien op foto’s is een vierkante vlieger van 15×15 m die door 90 man in bedwang moet worden gehouden, kosten € 20.000 om te produceren. Of we zin hebben om te vliegeren, vraagt de vrouw bij de receptie. En zo staan we even later breedgrijnzend langs de rivier, in een zonovergoten landschap vol kersenbloesem en koolzaad. Mels maakt nog een mooie technische tekening van een Nederlandse vlieger voor de aardige receptiedame. En hij vindt waarvoor hij kwam: een vlieger voor Finn. Ook hier worden we bij ons vertrek hartelijk uitgezwaaid.

De trattoria die bij onze ryokan hoorde, blijkt alleen nog als eetzaal voor de ryokan te worden gebruikt, daarom proberen we elders een cappuccino te vinden. We ontdekken bij toeval een als museum ingerichte apothekerswoning; hadden al die jaren alleen maar de ‘etalage’ gezien. Bezoeken nóg een keer het mooie shinto tempeltje er vlakbij. En vervolgens zien we een soort winkel van sinkel: sportartikelen, theepotten en ander huishoudelijk gerei en… butsudans, Japanse altaarkastjes. Ook altijd interessant. We krijgen meteen 6 doosjes met wierook – monsters, vertelt de aardige vrouw erbij. Als we vertellen dat we de henro michi lopen, krijgen we van haar man nog eens 2 henro-sleutelhangers. En er wordt plaats voor ons gemaakt. Op een geïmproviseerd zitje krijgen we heerlijke groene thee, een mengsel van sencha en macha, met enkele plaatselijke specialiteiten erbij. Ik laat mijn stempelboeken zien, de man de zijne. En als Mels vertelt over zijn butsudan, komen er plaatjesboeken tevoorschijn, waardoor we nu eindelijk wat meer te weten komen over de afbeeldingen die op de 3 minirollen in de altaarkast staan. Bij ons afscheid krijgen we ook nog een pakje van die heerlijke groene thee mee.
We komen niet ver vandaag. Schuin ertegenover is een gezellige loungebar gevestigd met bijna-cappuccino en zenuwenjazz. We zijn net op tijd terug voor het avondeten in onze ryokan, zo’n 300 meter teruglopen in dezelfde straat. Tussen de vele goddelijke gerechtjes staat kogelvis op het menu. Dodelijk als het niet goed is toebereid. Gemakshalve gaan we er vanuit dat het vanavond nog niet onze tijd is… We eten teveel, klagen we allebei om de beurt… Maar ja, zó lekker…
Na het eten is er de drukproef van KLEI. Terwijl Mels de sterren van de hemel snurkt en een legertje krolse katten een interessant achtergrondkoortje vormt, werk ik 5 uur stug door.

Vrije dag
Overnachting: ryokan Matsunoya in Uchiko, hoogte ca. 62 m (kamer 8 tatami groot, tokonoma/kastenwand, tafeltje/2 grondstoeltjes, tv, kluis, halletje, badkamer/wc, wifi, avondeten uitstekend, ontbijt uitstekend)

20140329-085732.jpg

20140329-085747.jpg

20140329-085759.jpg

20140329-085810.jpg

20140329-085825.jpg

20140329-085850.jpg

1 reactie op “Dag 36: vrijdag 28 maart 2014: Vliegeren!

  1. Een vlieger, dat zal Finn zeker leuk vinden. Hij houdt van buiten zijn en buiten spelen! Mooie foto’s elke keer weer trouwens, prachtige bloesem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *